Multatuli Museum

facebook twitter instagram YouTube

Het museum

Het Multatuli Huis is gevestigd in het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), die onder het pseudoniem Multatuli zijn meest beroemde boek de Max Havelaar schreef. Hierin klaagt Multatuli de toenmalige Nederlandse regering aan voor uitbuiting van de bevolking en andere misstanden in Nederlands-Indië, waar hij als ambtenaar getuige van was. Het boek geldt nog altijd als één van de belangrijkste ‘klokkenluider’-romans uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Voor het eerst kon iedereen lezen over de ernst van de situatie in de koloniën en dit voedde, vooral aan het begin van de 20e eeuw, het verzet tegen het kolonialisme. Ook in zijn latere werk bleef Multatuli zich inzetten voor rechten van minderheidsgroepen. Zo hield hij vurige betogen voor de emancipatie en het kiesrecht van vrouwen en maakte hij zich hard voor de rechten van arbeiders.
 

In het Multatuli Huis vindt u Multatuli's werkplek, meubels en boeken. Kies voor een rondleiding door een van de rondleiders of neem rustig de tijd om de bibliotheek te bestuderen. Leer meer over de geschiedenis van Nederland en Indonesië ten tijde van Multatuli’s verblijf, en maak bovendien kennis met het veelzijdige werk van de schrijver en zijn persoonlijke leven.

 

Naast de vaste collectie is er in het museum een jaarlijks wisselende tentoonstelling te zien. Kijk voor de huidige tentoonstelling onder het kopje agenda.