Multatuli Museum

facebook twitter instagram YouTube

Collectie

De collectie van het Multatuli Museum bestaat uit verschillende onderdelen. Het overgrote gedeelte van de collectie is afkomstig uit het nalatenschap van Mimi Hamminck Schepel (1839 – 1930), de tweede vrouw van Eduard Douwes Dekker. Zij liet na haar dood haar inboedel aan het Multatuli genootschap na. In deze inboedel zaten onder andere het originele handschrift van de Max Havelaar, veel handgeschreven brieven van Dekker, persoonlijke bezittingen en meubels uit zijn werkkamer. Het Multatuli Huis is, mede door deze gift, het schrijversmuseum met de grootste collectie oorspronkelijke stukken in Nederland.

 

Op de beletage is ieder jaar een wisselende tentoonstelling te zien en kunt u de bibliotheek met bijzondere exemplaren uit het oeuvre van Multatuli vinden. Op de eerste verdieping bevindt zich de stijlkamer. Terwijl u zijn pendule hoort tikken en de geur van kruidnagel uw neus indringt, vindt u er zijn bureau met zijn handschrift, zijn persoonlijke bibliotheek in een fraaie vitrinekast, zijn globe, zijn reiskoffertje en de rode chaise longue, de beroemde sofa waarop hij stierf. Aan de muren hangen familieportretten en gravures. Ook is er de urn te zien waarin Multatuli's as jarenlang bewaard werd. In de kelder van het museum zijn verder nog de archieven van het genootschap, het brochurearchief en een uitgebreidere studiebibliotheek over Multatuli te vinden.

 

Het handschrift en andere zeer kwetsbare objecten uit de collectie van het genootschap zijn in bruikleen gegeven aan het Allard Pierson, de erfgoedinstelling van de Universiteit van Amsterdam, waar ze onder betere omstandigheden bewaard kunnen worden. De objecten uit deze collectie worden regelmatig nog gebruikt voor onderzoek en tentoonstellingen. Om op de hoogte te blijven van wat er allemaal met de collectie gebeurt kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief of lid worden van het Multatuli genootschap. Ook is al Multatuli’s werk in een grootschalig project gedigitaliseerd en online gezet. U kunt dit raadplegen op Multatuli Online.