Max Havelaar in De Wereld Draait Door

Emeritus hoogleraar Herman Pleij hield een vlammend pleidooi voor de Max Havelaar in De Wereld Draait Door op 21 januari 2016. Er was de laatste dagen namelijk in de NRC een verhitte discussie losgebarsten over het nut van oudere literatuur op school. Schrijver Christiaan Weijts had de knuppel in het hoenderhok gegooid door te stellen dat de Max Havelaar "die afgrijselijke monumentale baksteen" is, "een effectief moordwapen voor elk sluimerend vonkje literaire interesse".
Na een 

Lees meer...

prachtige samenvatting van het boek, betoogde Pleij hartstochtelijk dat literatuur  "een experimenteerveld" is, "een plaats waar  gemorreld wordt aan zekerheden". Literatuur brengt je van je stuk. Een boek geeft je nieuwe inzichten. Het is niet voor niets dat corrupte overheden boekverbrandingen houden, zo ging hij verder. Ze zijn bang voor wat literatuur in de hoofden van mensen teweeg brengt. En leerlingen hebben het recht om te weten wat het woord kan aanrichten. Een docent gaat niet op de knieën voor de leerling, hij tilt de leerlingen op door ze wijde horzonten te laten zien. Het moegen wij onze kinderen toch niet onthouden? - Luid applaus.

Tafelheer Tom Egberts was het geheel met hem eens. Hij herinnerde zich hoe hij was aangezet de Max Havelaar te gaan lezen toen zijn leraar Nederlands een traan wegpinkte bij Hoofdstuk 17 over Saidjah en Adinda.

Vervolgens kwamen de reacties los op Twitter. De Slag om de Havelaar in 2016 is hiermee een feit!

Kijk hier Pleij's spetterende betoog terug: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/352408

Toon minder...

Multatuli TV

2018 - Bekijk hier het interview door Martijn Suurenbroek met de schrijver van de Pax Havelaar:
https://youtu.be/WDeR-a5LYpk

Multatuli Huis aan zijden draadje in 2012... Lees het op

Human.nl

Stadsdorp 9 straatjes

Lees hier hun verslag van een bezoek aan het Multatuli Huis

BLOG op nachtbrakers

2016 - Leuk blog van Tessel Dekker naar aanleiding van de Museumnacht, voor Nachtbrakers

Multatuli Huis in artikel over schrijvershuizen, zie

Knack.be

Max Havelaar laffe dhimmi

Hoogleraar Marc van Oostendorp heeft wat nieuws geleerd over Max Havelaar op het Colloquium Neerlandicum. Lees zijn verslag op NederL

Christiaan Weijts in De Mare 2002


Dertien jaar geleden interviewde Christiaan Weijts de biograaf van Multatuli Dik van der Meulen voor het blad De Mare:

Een vat vol tegenstrijdigheden
Volgens de kenners is hij onze belangrijkste schrijver: Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli. Toch is er nooit een volledige biografie geschreven van de schrijver van Max Havelaar. Neerlandicus Dik van der Meulen voorziet in die behoefte met een vuistdikke biografie waarop hij vandaag promoveert.

Christiaan Weijts
Vraag geletterd Nederland wie onze belangrijkste schrijver is, en er komt één naam uit de bus rollen: Multatuli. Dat bleek afgelopen zomer uit een enquête die de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde onder haar leden liet uitgaan. Bovendien plaatsten deze driehonderd wetenschappers, schrijvers en uitgevers Max Havelaar op nummer één in de toptien van belangrijkste Nederlandse boeken aller tijden.
Des te opmerkelijker is het dat er tot nu toe...........Zie verder: http://www.mareonline.nl/2002/03/08.html

Van Reybrouck over Multatuli in Buitenhof


Schrijver David van Reybrouck heeft Multatuli ontdekt in Congo, vertelde hij in BUITENHOF van 27 december 2015. In een bestoft en beschimmeld depot van een koloniale bibliotheek vond hij de Max Havelaar, die hem inspireerde tot
het schrijven van een boek over Indonesië.