tentoonstelling: Bayens'amsterdam
opening 13 november 2014 17.00 uur

Naar aanleiding van zijn negentigste geboortedag toont kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae van 13 t/m 16 november 2014 werk van de Nederlandse schilder, tekenaar en beeldhouwer HANS BAYENS, een hommage. Bij de keuze van werken voor deze kleine tentoonstelling is uitgegaan van Bayens' relatie met Amsterdam. De stad waar hij bijna zijn levenlang woonde en werkte.

Iedere Amsterdammer kent zijn literaire beelden in Amsterdam, zoals van MULTATULI op de Torensluis over het Singel, THEO THIJSSEN aan het begin van de gedempte Lindengracht en van NESCIO'S Titaantjes in het Oosterpark. Ze spetteren van de levenslust en verbeelden de literaire kracht van de onderwerpen. In zijn voorstudies is deze kracht in sommige gevallen nog beter zichtbaar, omdat ze dichter bij de inspiratiebron liggen. In het Multatuli Huis kunt u een voorstudie bekijken van het beeld van MULTATULI op de Torensluis.

Op 13 november om 17.00 uur zal de tentoonstelling in Arti en Amicitia worden ingeleid door Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, en door Wim Vaarzon Morel, schilder en collega.

Plaats: Arti et Amicitiae
Arti Galerie, Rokin 114, Amsterdam
Datum: 13, 14, 15 en 16 november 2014

Lees meer...

HANS BAYENS (1924-2003) studeerde, na zijn opleiding aan het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium, van 1946 tot 1949 aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In '49 verwierf hij een beurs van het Maison Descartes waarmee hij gedurende ruim een jaar in Parijs kon gaan werken. Rond 1951 vestigde hij zich definitief in Amsterdam.

Kunst ontstaat niet in afzondering. Kunst is een reactie op het leven dat in het beste geval ontstaat op het toppunt van een brede multidisciplinaire belangstelling. Als er één kunstenaar uit de 20e eeuw dit in zijn werk tot uitdrukking heeft gebracht was het de schilder, tekenaar en beeldhouwer Hans Bayens.

Met zijn werk zat Hans Bayens zijn onderwerpen altijd dicht op de huid. Dit geldt eveneens voor zijn getekende en geschilderde portretten van vrienden als de beeldhouwer Arie Teeuwisse, de uitgever Geert Van Oorschot en de schilder Harry op de Laak. Met een grote vrijheid aan techniek, die kenmerkend is voor het meesterschap, heeft hij hen vol leven weergegeven. Het is niet meer dan terecht dat dit werk nu weer even (te kort, maar toch) te zien is in de galerie. Van de Amsterdamse Kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Het is van een tijdloze kwaliteit en doet je realiseren dat dergelijke talenten zeldzaam zijn in de Nederlandse Kunstgeschiedenis.

Arti Galerie, Rokin 114, Amsterdam
Datum: 13, 14, 15 en 16 november 2014
Openingstijden:
Do  17.00 – 22.00 uur
vrij. 10.00 – 20.00 uur
za. 12.00 – 18.00 uur
zo. 12.00 – 18.00 uur

Toon minder...

5 sep 2014 Surroundlezing Pauline van de Ven in Multatuli Huis

Ter gelegenheid van haar nominatie voor de Halewijn literatuurprijs zal schrijfster en digitaal kunstenaar Pauline van de Ven fragmenten uit haar romancyclus De familie Dumont voorlezen met found footage en surroundgeluid erbij. Beeld en geluid staan los van de tekst en ook van elkaar. Ze volgen een eigen beweging en ritme en slingeren zich langs en om de stem van de verteller heen, in afzonderlijke laagjes die het boek wel raken maar er geen deel van uitmaken. Drie collages van tekst, beeld en geluid voeren u mee in een intense (voor)leesbeleving.

Toelichting

De auteur verwerkte ...

Lees meer...

een voorleeservaring van haar lagere school. "We hadden maar één uurtje, op vrijdagmiddag, ter afsluiting van de week. Ik keek daar erg naar uit. Dan was het heel stil, wij lieten ons gretig meesleuren naar een andere tijd en plaats. Vooral juffrouw Heemskerk in de derde klas had een mooie stem en kon prachtig voorlezen. Eén ervaring in het bijzonder is me bijgebleven. Daarbij bleef de omgeving aanwezig als een parallelle wereld naast de imaginaire wereld van het boek. De twee raakten elkaar, versterkten elkaar, toch bleven ze op zichzelf staan.

Het was winter, de klas rook naar vorst en natte sokken, het warme water borrelde door de CV en langs de ramen viel de sneeuw zo dicht dat je de kale velden niet meer kon zien. Juffrouw Heemskerk las voor uit een boek waarvan ik me alleen herinner dat het in dat boek ook sneeuwde. Rondom was het koud en guur en wij zaten er behaaglijk naar te kijken en luisteren. Dat contrast vond ik heerlijk."

Voorvertoning in het Multatuli Huis van een lezing op het opROER in Roermond op 13 september
 
Lokatie en tijd: Multatuli Huis, 5 september, 17:00 uur
Duur: Ca. 60 minuten
Adres: Korstjespoortsteeg 20, Amsterdam
Entree: kosteloos, drankje mag u betalen
Tijdens de voorstelling is de romancyclus te koop met 10% korting

Reserveren: info@multatulimuseum.nl of tel. 020-6381938.
info: www.paulinevandeven.nl
contact: info@multatulimuseum.nl

Toon minder...

Multatuli jaarboek 2014

Half december 2014 verschijnt 'Jaarboek Multatuli 2014', het vervolg op het tijdschrift Over Multatuli. Het wordt uitgegeven door Historische Uitgeverij Verloren. Word lid of moedig uw familie en vrienden aan om lid te worden van het Multatuli Genootschap. Zo steunt u het Multatuli Huis en u ontvangt het komende nummer. Tevens krijgt u de roman Coffee Company van Reinjan Mulder, waarin een hedendaagse Droogstoppel op de hak wordt genomen. Mail naar info@multatuli-museum.nl.

Word lid voor € 30,- per jaar, of kom in november een nummer ophalen in het Multatuli Huis of vraag het aan via info@multatuli-museum.nl (€ 14,95).

Once upon a time in the east

Deze voorstelling op de Parade gaat over een onmogelijke liefde ten tijde van de Bersiap: een broeierige en gevaarlijke periode in voormalig Nederlands-Indië.

Het verhaal is geïnspireerd op Multatuli's Saidjah en Adinda.

Volksoperahuis, Muziektheatercollectief
Regie, tekst en spel: Kees Scholten
Muziek, tekst en spel: Jef Hofmeister
Wajang Poppenspel: Rop Severien
Dans en spel: Wulan Dumatubun

Amsterdam, De Parade: ma 18 t/m do 21 augustus 2014. De drie voorstellingen per dag worden kort van te voren bekend gemaakt op www.deparade.nl

Kaarten via www.deparade.nl of op het terrein aan de kassa.

Summertime Walk van 3 juli tot en met 31 augustus 2014

Deze zomer organiseert het Multatuli Huis samen met het Pianola Museum en het Theo Thijssen Museum een route langs de kleine musea in de Jordaan e.o.

U bent van harte uitgenodigd voor de feestelijke start van de Summertime Walk op donderdag 3 juli om 17 uur in het Pianola Museum, Westerstraat 106. Ook verscheidene restaurants ...

Lees meer...

en cafe's in de buurt hebben hun medewerking aan Summertime Walk toegezegd. De start van de wandeling is in het Multatuli Huis, waar van 14 tot 17 uur Max Havelaar koffie en –thee wordt geschonken. De route eindigt in het Pianola Museum met happy hour en live muziek van 16 tot 18 uur.

Juli en augustus: donderdag- tot en met zaterdagmiddag van 14 tot 18 uur. Passe-partout ad € 7,50 te koop bij het Multatuli Huis. Daar krijgt u ook de plattegrond.Toon minder...

24 mei Museumstraat Javastraat

Het Multatuli Huis en vijf andere musea op bezoek in de buurt

Op zaterdag 24 mei 2014 zijn bewoners van de Javastraat museumdirecteur. Collectiestukken van het Tropenmuseum, de Hortus Botanicus Amsterdam, het Multatuli Huis, het Scheepvaartmuseum, ARCAM en Foam worden getoond bij bewoners thuis.

De bewoners, of beter gezegd museumdirecteuren voor één dag, stellen hun huizen open. Iedere Amsterdammer die het leuk vindt om museumstukken en interessante verhalen in de woonkamer van een buurt- of stadgenoot te zien, is hartelijk welkom. Het idee en initiatief komt uit ...

Lees meer...

... Rotterdam waar het al twee jaar een groot succes is. Om te onderzoeken of dit concept ook in Amsterdam haalbaar is, organiseren studenten van de minor Cultureel Ondernemen van de Reinwardt Academie uit Amsterdam Oost deze eendaagse pilot. Onder andere de Plantage Amsterdam en Buurtmuseum Indische Buurt maken het project mede mogelijk.

Museumstraat Rotterdam
De eerste editie van Museumstraat Rotterdam is ontstaan uit een samenwerking van vijf Rotterdamse musea en de bewoners in vier Rotterdamse straten. In iedere straat werd een looproute uitgezet langs woonhuizen die, voor één dag, hun deuren openzetten. Door het enthousiasme bij alle betrokken partijen is het project in 2013 overgenomen door een speciaal in het leven geroepen Stichting Museumstraat. Dit jaar kent Museumstraat Rotterdam haar derde editie.

Komt de Museumstraat naar Amsterdam?
Stichting Museumstraat wil uitbreiden naar andere steden. Amsterdam is de eerste stad die onderzocht wordt. Studenten van de minor Cultureel Ondernemen onderzoeken de haalbaarheid van een Amsterdamse editie van Museumstraat in 2015. Onderdeel van dit onderzoek is Museumstraat Javastraat op 24 mei 2014. Wanneer dit een succes blijkt, kan in 2015 iedere Amsterdamse straat met enthousiaste buurtbewoners voor Museumstraat in aanmerking komen.

Museumstraat Javastraat
Middels een Meet&Match hebben de zes musea en de geïnteresseerde bewoners van de Javastraat kennis met elkaar gemaakt en zijn ze aan elkaar gekoppeld. Nadat deze matches zijn gemaakt, kiezen de toekomstige museumdirecteuren voor één dag samen met een museummedewerker passende collectiestukken uit. Zo worden hun persoonlijke verhalen en interieur verrijkt en aangevuld met museumstukken en ontstaan er mini-tentoonstellingen in huis.

Bezoekers van Museumstraat Javastraat worden op 24 mei 2014 in de deelnemende huizen ontvangen door de museumdirecteur voor één dag en een museummedewerker. In een presentatie vertellen zij samen over de objecten die rechtstreeks uit het museumdepot komen en die aansluiten op de interesse en verzameling van de bewoner. Zo ontstaan hartverwarmende, toegankelijke en hoogstpersoonlijke tentoonstellingen.

Kom ook naar Museumstraat Javastraat!
Nieuwsgierig geworden naar collectiestukken die bij mensen thuis er heel anders uitzien en een heel ander verhaal vertellen, namelijk het verhaal van de buurman of buurvrouw, die trouwens ook heel aardig blijkt te zijn? Zaterdag 24 mei van 12:00 uur tot 17:00 uur is iedereen hartelijk welkom om museumstukken te komen bekijken, kennis te maken met buurtbewoners en mee te denken over de mogelijke Amsterdamse editie in 2015. Toegang bedraagt nul, vijf of tien euro, afhankelijk van wat men zelf wil of kan betalen.
Voor het totale programma en meer informatie ga je naar www.museumstraat.nl/amsterdam en www.facebook.com/forwardt.

Toon minder...

24 mei Museumstraat Javastraat

Het Multatuli Huis doet mee aan 'de Museumstraat' die voor het eerst in Amsterdam georganiseerd wordt. Naar het voorbeeld van Rotterdam zullen zes bewoners van de Javastraat voor een dag museumdirecteur zijn, elk van een ander Amsterdams museum. Zij stelllen een of meer collectiestukken tentoon in hun eigen woning en leiden u graag rond.

Wat de tijdelijke museumdirecteur aan Multatuliana gaat vertonen blijft nog even een verrassing. Meld je aan en kom kijken!

Locatie: Javastraat, Amsterdam, huisnummer Multatuli volgt ...
Tijd: 12.00-17.00 uur
Aanmelden:... Voor het totale programma en meer informatie ga je naar www.museumstraat.nl/amsterdam en www.facebook.com/forwardt.

Lees meer...

Wat is 'De Museumstraat'
Het Multatuli Huis en vijf andere musea op bezoek in de buurt

Op zaterdag 24 mei zijn bewoners van de Javastraat museumdirecteur. Collectiestukken van het Tropenmuseum, de Hortus Botanicus Amsterdam, het Multatuli Huis, het Scheepvaartmuseum, ARCAM en Foam worden getoond bij bewoners thuis. De bewoners, of beter gezegd museumdirecteuren voor één dag, stellen hun huizen open. Iedere Amsterdammer die het leuk vindt om museumstukken en interessante verhalen in de woonkamer van een buurt- of stadgenoot te zien, is hartelijk welkom. Het idee en initiatief komt uit Rotterdam waar het al twee jaar een groot succes is. Om te onderzoeken of dit concept ook in Amsterdam haalbaar is, organiseren studenten van de minor Cultureel Ondernemen van de Reinwardt Academie uit Amsterdam Oost deze eendaagse pilot. Onder andere de Plantage Amsterdam en Buurtmuseum Indische Buurt maken het project mede mogelijk.

Museumstraat Rotterdam
De eerste editie van Museumstraat Rotterdam is ontstaan uit een samenwerking van vijf Rotterdamse musea en de bewoners in vier Rotterdamse straten. In iedere straat werd een looproute uitgezet langs woonhuizen die, voor één dag, hun deuren openzetten. Door het enthousiasme bij alle betrokken partijen is het project in 2013 overgenomen door een speciaal in het leven geroepen Stichting Museumstraat. Dit jaar kent Museumstraat Rotterdam haar derde editie.

Komt de Museumstraat naar Amsterdam?
Stichting Museumstraat wil uitbreiden naar andere steden. Amsterdam is de eerste stad die onderzocht wordt. Studenten van de minor Cultureel Ondernemen onderzoeken de haalbaarheid van een Amsterdamse editie van Museumstraat in 2015. Onderdeel van dit onderzoek is Museumstraat Javastraat op 24 mei 2014. Wanneer dit een succes blijkt, kan in 2015 iedere Amsterdamse straat met enthousiaste buurtbewoners voor Museumstraat in aanmerking komen.

Museumstraat Javastraat
Middels een Meet&Match hebben de zes musea en de geïnteresseerde bewoners van de Javastraat kennis met elkaar gemaakt en zijn ze aan elkaar gekoppeld. Nadat deze matches zijn gemaakt, kiezen de toekomstige museumdirecteuren voor één dag samen met een museummedewerker passende collectiestukken uit. Zo worden hun persoonlijke verhalen en interieur verrijkt en aangevuld met museumstukken en ontstaan er mini-tentoonstellingen in huis.

Bezoekers van Museumstraat Javastraat worden op 24 mei 2014 in de deelnemende huizen ontvangen door de museumdirecteur voor één dag en een museummedewerker. In een presentatie vertellen zij samen over de objecten die rechtstreeks uit het museumdepot komen en die aansluiten op de interesse en verzameling van de bewoner. Zo ontstaan hartverwarmende, toegankelijke en hoogstpersoonlijke tentoonstellingen.

Kom ook naar Museumstraat Javastraat!
Nieuwsgierig geworden naar collectiestukken die bij mensen thuis er heel anders uitzien en een heel ander verhaal vertellen, namelijk het verhaal van de buurman of buurvrouw, die trouwens ook heel aardig blijkt te zijn? Zaterdag 24 mei van 12:00 uur tot 17:00 uur is iedereen hartelijk welkom om museumstukken te komen bekijken, kennis te maken met buurtbewoners en mee te denken over de mogelijke Amsterdamse editie in 2015. Toegang bedraagt nul, vijf of tien euro, afhankelijk van wat men zelf wil of kan betalen.
Voor het totale programma en meer informatie ga je naar www.museumstraat.nl/amsterdam en www.facebook.com/forwardt.

Toon minder...

4 april - Dag BUREN!

Geachte buurtgenoten,

Wat: uitnodiging
Wie: buurtgenoten
Wanneer: vrijdag 4 april 2014
Hoelaat: 17-19 uur
Waar: Multatuli Huis, korsjepoortsteeg nr 20

 'Hy bracht zyn buurman een bezoek, en vraagde naar de nering.'

Lijkt u het leuk om eens wat te doen voor dat illustere museumpje bij u in de buurt? Het Multatuli Huis nodigt u van harte uit vrijdag 4 april kennis te komen maken. Vrijwilligers en bestuursleden dragen hun favoriete tekst van Multatuli voor en vertellen over hun werk voor het Multatuli Huis.

Onder het genot van een kopje Max Havelaarkoffie of een borrel kunt u luisteren en eens kijken wat ...

Lees meer...

... u in de toekomst zoal zou willen doen. Denk bijvoorbeeld aan het vertalen van de website in het Indonesisch, Frans, etc, het begeleiden van bezoekers of het organiseren van een voorleesmiddag voor kinderen. Of misschien bent u technisch en wilt u af en toe een schilderij ophangen? Ook uw eigen suggesties zijn welkom. Zet uw talent in voor uw buurmuseum!

We zien u graag! Tot de 4e april!

Klaartje Groot

Conservator Multatuli Huis

Max Havelaar aan Multatuli, tweede geschiedenis

'Daar kwam in 't huis daarnaast, een koopman in vlasvinken. Hy
bracht zyn buurman een bezoek, en vraagde naar de nering.
«Wat hebt ge hier al zo ?...»
«Wat oude helden, zuchtte de goudmaker, maar 't gaat niet!»
«Wat is er dát voor een ?»
«Hy waagde zyn leven te Worms, voor zyn overtuiging...»
«Poeh! En deze?»
«Hy liet zich in de lucht springen voor de eer zyner vlag.»
«Poeh! Kom myn vinken eens horen. En deze?»
«Hy stierf voor zyn broeders.»
[…] Wat deed die vyfde?»
«Hy offerde zich op voor zyn vaderland.»
«Gekheid! Kan hy niet wat zingen ?»
«Ach, neen!»
«Of spreken?»
«Misschien wel... Curtius!»
Curtius sprak. Luther sprak. Van Speyk, Cambronne, d'Assas
spraken. Maar ze spraken als geesten gewoon zyn, eentonig, ver-
velend, grafachtig. Ook scheen ieder maar één phrase te kunnen
uiten.' 

[Multatuli sprak gelukkig beter…]

 '«Ik geef U een vink per stuk,» zei de vogelman, en de koop was
gesloten.' 

[Max Havelaar aan Multatuli/Boek I - blz. 472]

Toon minder...