Museum

In het Multatuli Huis, het geboortehuis van de schrijver, vindt u zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en zijn boeken. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen.

Tentoonstelling

Regelmatig wordt er een nieuwe tentoonstelling ingericht. 

Kenniscentrum

In de studieruimte van het Multatuli Huis valt een rijke documentatie van en over Multatuli te raadplegen. Hieronder vindt u een overzicht van de aanwezige archiefstukken. Ook kunt u online een selectie uit de Multatuli Encyclopedie bekijken en de inhoudsopgave van het tijdschrift Over Multatuli/ Jaarboek Multatuli, zie rechtsonder. Meer informatie: mail de conservator, (info@multatuli-museum.nl).

Zie ons profiel en jaarverslag op http://anbi.federatiecultuur.nl

Openingstijden

Het museum is voorlopig GESLOTEN.

Museum open op afspraak (na de coranacrisis)

Mail een week van te voren naar info@multatuli-museum.nl

Dinsdag: 10.00-17.00 uur
Woensdag tot en met zondag: 12.00-17.00 uur

Gesloten op: 1 januari 2020, 12 april (Pasen), 31 mei (Pinksteren), 25 en 26 december (Kerstmis), 1 januari 2021

Meer informatie: Contact en Entree.  

Hertaling Max Havelaaar

In 2009/2010 hertaalde en bewerkte Gijsbert van Es 'Max Havelaar, of de koffieveilingen van de Nederlandse Handelmaatschappij' om deze historische en literaire klassieker toegankelijk(er) te maken voor een nieuw en jong publiek. Op deze pagina enkele achtergronden bij en bronnen over het boek.

• Een goed begin van de zoektocht naar informatie over Multatuli en Max Havelaar is een lijst met jaartallen en hoogtepunten uit het leven van Eduard Douwes Dekker op deze pagina van onze site. De lijst biedt overzicht en geeft houvast.

• Op scholieren.com staan diverse boekverslagen over Max Havelaar. Ook de hertaling heeft hier al een recensie gekregen. Recensent Cees van der Pol heeft bovendien een uitvoerige samenvatting van het boek aan zijn bespreking toegevoegd. Handig.

Uit de recensie van Kees van der Pol: 'Het is Van Es gelukt om...

Lees meer...

door modern taalgebruik, het weglaten van onnodige uitwijdingen en het handhaven van de belangrijke kern van het boek een acceptabele 21e eeuwse versie van het boek te publiceren. Op zich is dat al een groot compliment waard. (…) Er ligt nu een mooie taak weggelegd voor de bevlogen docent Nederlands: gooi de oude exemplaren van Max Havelaar uit de schoolbibliotheek, schaf voor 10 euro 100 exemplaren van de nieuwe versie aan en maak een lesbrief waarin de belangrijkste zaken aan de leerlingen worden duidelijk gemaakt. Met het nieuwe middel 'smartboard' kunnen beelden uit de film van Max Havelaar (1976) worden vertoond. Al was het alleen maar de indrukwekkende passage van Saïdjah en Adinda. En het meest waarschijnlijke nog: de betrokken docent Nederlands die zijn vak wil bijhouden, zal wellicht voor de eerste keer zelf het boek helemaal kunnen uitlezen.'

• Max Havelaar is een van de vijftig venster uit de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Zie daar o.a. de inleidende tekst en de filmpjes (op twee niveaus: voor basisschool en voortgezet onderwijs).

• Korte biografieën van Eduard Douwes Dekker zijn o.a te lezen op de websites van Cultura, hetInstituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en de Koninklijke Biblitheek in Den Haag.

• De koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië wordt kort uiteengezet in een filmpje van School-TV.

• Een handig boekje 'Multatuli: Max Havelaar' van Jos Paardekooper verscheen in 1987 (Memoreeks, Walva-Boek). Het is te lenen in bibliotheken, of voor circa 5 euro te bestellen via tweedehands boekwinkeltjes op internet.

• Een uitstekende inleiding op het boek is te lezen in de Max Havelaar-uitgave van Annemarie Kets (uitgeverij Bert Bakker, 1998).

• Dik van der Meulen schreef de schitterende biografie 'Multatuli. Leven en werken van Eduard Douwes Dekker' (uitgeverij SUN, 2002). De geschiedenis van het boek Max Havelaar is te lezen in hoofdstuk 16, 'De meest besproken man in Holland: het jaar van de Havelaar'.

• In mei 2010 verschijnt het boek 'Over Max Havelaar', een gids door Dik van der Meulen, Tom Böhm, Philip Vermoortel en Tom Phijffer (red).


De hertaalde Max Havelaar in geschreven media:

Welnu, barbaar, lees verder! 
NRC Handelsblad (12 februari 2010)
Door: Janet Luis

De hertaalde Max Havelaar is een ramp 
Het Parool (10 februari 2010)
Door: Guus Luijters

Motto 
De Telegraaf (9 februari 2010)

De donderslag van Max Havelaar klinkt na 
Nederlands Dagblad (8 februari)
Door: Willem Bouwman

Help, de literatuur wordt mishandeld 
De Volkskrant (6 februari 2010)
Door Marjolijn Februari

Droogstoppel hertalen was een feest 
Het Parool (1 februari 2010). 
Door: Paul Arnoldussen

Toon minder...

PROF. VERMOORTEL OVER HERTALING MAX HAVELAAR DOOR 

VAN ES

Dowload hier het artikel in Werkwinkel 11 (1), 2016