Museum

In het Multatuli Huis, het geboortehuis van de schrijver, vindt u zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en zijn boeken. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen. Regelmatig wordt er een nieuwe tentoonstelling ingericht.

Kenniscentrum

In de studieruimte van het Multatuli Huis valt een rijke documentatie van en over Multatuli te raadplegen. Hieronder vindt u een overzicht van de aanwezige archiefstukken. Ook kunt u online een selectie uit de Multatuli Encyclopedie bekijken en de inhoudsopgave van het tijdschrift Over Multatuli/ Jaarboek Multatuli, zie rechtsonder. Meer informatie: mail de conservator, Klaartje Groot (info@multatuli-museum.nl).

Zie ons profiel en jaarverslag op http://anbi.federatiecultuur.nl

Multatuli als borstbeeld

Idee 247: Toen ik laatst droomde dat ik van steen was, en als borstbeeld in 'n museum van grote mannen logeerde, kwam myn moeder: 'Arme jongen,' zei ze, 'wat heb je toch gedaan! Heb ik je dáártoe opgebracht!'   Och, 't was zo koud in dat Pantheon!  (Ideën, eerste bundel, Volledig Werk, boek II, p. 459)

Schrijfster Pauline van de Ven schreef:

"In het Multatulihuis kwam ik onlangs voor het eerst, terwijl ik er toch al dertig jaar vlakbij woon. Een klein huis dat je met al je zintuigen aansluit op de levenstijd van de schrijver. Klaartje Groot, de conservatrice, slaagt erin die tijd heel tastbaar te maken. Alleen al de chaise longe waarin Multatuli gerust en waarin hij ook gestorven is, met nog een, ook bij leven al zeldzame, haar van de schrijver erop, is een bezoekje waard." 

 

Mainzer Beobachter

'[...] waar ter wereld maak je mee dat je, als enige bezoeker, wordt rondgeleid door twee gidsen, die de sluitingstijd van het museum laten verstrijken, tot je uiteindelijk vertrekken moet omdat de conservatrice nu toch écht naar haar volgende afspraak moet?' Lees het blog van deze bezoeker.

André Vlaanderen

Laatst zond een enthousiaste bezoeker ons informatie na over André Vlaanderen, de graficus die het Art-Deco-herdenkingsaffiche uit 1920 heeft ontworpen waarvan in ons museum de originele werktekening hangt. In 1917 had Vlaanderen al de omslagtekening van de zesde volledige uitgave van Multatuli's "Millioenen Studien" verzorgd.

Lees meer...

André Vlaanderen (1881-1955) is in Amsterdam geboren. Zijn moeder overleed toen hij vijf jaar was en vanaf toen is hij opgegroeid in het Hospice Wallon, een weeshuis in 1631 gesticht door de diaconie van de Waalse Kerk en in de Laurierstraat gevestigd. Naast wezen vonden ook weduwen en bejaarden hier onderdak. In 1683 verhuisde het Hospice Wallon naar een nieuw gebouwd pand aan de Vijzelgracht en dat vervolgens tot 1967 als zodanig dienst deed.
Na de lagere school volgde Vlaanderen van 1895 tot 1898 lessen op de Teekenschool voor Kunstambachten (de latere Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam) Vlaanderen volgde daar de leergang lithografie. Vervolgens schreef de talentvolle leerling zich in 1897 inschrijven op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. En van 1904 t/m 1910 was hij leraar op de avondcursussen van de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam

In 1905 begon Vlaanderen voor zichzelf. Hij ontwikkelde zich tot een zeer succesvol ontwerper en lithograaf. Zo werd hij hofleverancier van de fameuze fietsfabriek Gazelle. Na Piet Pelle als beeldmerk van Gazelle volgden vele ontwerpen die bij reclameacties zijn ingezet. Vanaf 1914 sloot hij een exclusieve overeenkomst met de rijwielfabrikant voor wie hij tot en met 1953 actief bleef. In veertig jaar was hij de vormgever van de reclame-uitingen van het bedrijf, variërend van prijscouranten, advertenties in de vakpers en posters tot het handelsmerk van de firma en het balhoofdplaatje, dat in een Art Deco stijl is ontworpen. Ieder jaar wist hij weer een uniek omslag voor de prijscouranten te maken. De advertenties, speciaal voor het blad Kampioen van de ANWB, waren meestal in de vorm van beeldverhalen gesteld. In de jaren tien en twintig vervaardigde hij ruim 500 advertenties voor dit blad. Hij produceerde tussen 1920 en 1930 ook een twintigtal gratis promotieboekjes voor Gazelle. Voor de AVRO ontwierp Vlaanderen het bekende embleem en verzorgde veel tekenwerk in de Avro-bode. Hij behoorde ook tot de medewerkers van het tijdschrift De Bedrijfsreclame, dat in 1916 voor het eerst verscheen. In elk geval in 1914 was hij gemobiliseerd in het Fort bij Velsen, waarvan hij de bergloods met decoratieve panelen als theater inrichtte.
Van zijn hand kwamen voor ongeveer 50 uitgeverijen talloze boekbanden, omslagen en illustraties tot stand. Hiervan zijn 205 opdrachten teruggevonden. Hij ontwierp ook affiches; tot heden zijn er daarvan 27 bekend.
In 1929 vestigde Vlaanderen zich in België, eerst in Gent, later in Brugge. Tussen 1940 en 1945 maakte hij 160 ex librissen, die zijn afgebeeld in het bekende boek van A.G. Stainforth, CLX ex-librissen van André Vlaanderen, dat in 1946 verscheen; in 1992 kwam er een vervolg uit met zijn overige 69 ex-librissen. Hij overleed in 1955 te Brugge.

Met dank aan bezoeker Frank van Oortmerssen van het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard.

Toon minder...