Opening Multatuli-jaar 2020 in Amsterdam

Agenda 2021

2021: Multatuli-avond rond de lancering van het digitaal monument Multatuli Online (uitgesteld vanwege de coronacrisis).

2021: De eerste handgeschreven lockdown-editie van Max Havelaar verschijnt (uitgesteld vanwege de coronacrisis).

Evenementen van 2020

17 februari: Opening Multatuli-jaar in de Amsterdamse Nieuwe Kerk met de onthulling van een Multatuli-gedenksteen (ontwerp Jeroen Henneman) door Zijne Majesteit koning Willem-Alexander. Het tv-programma Blauw Bloed volgde de koning bij zijn optreden.

Onthulling gedenksteen Multatuli, 17 februari 2020, De Nieuwe Kerk (Programmaboekje bij de onthulling)

18 februari: In het tv-programma Op1 besteden Arnon Grunberg en Thom Hoffman aandacht aan het Multatuli-jaar.

1 maart: Dik van der Meulen, schrijver van de biografie over Multatuli, is te gast in het radioprogramma OVT. Multatuli staat bekend als de dwarsdenker des vaderlands, de criticus van onze misdaden in Ons Indie. Maar hoe recalcitrant was Eduard Douwes Dekker eigenlijk en was hij wel de antikoloniaal die tegenwoordig van hem gemaakt wordt?

2 maart: Op de tweehonderdste geboortedag van Eduard Douwes Dekker aanvaardt prof. dr. Jacqueline Bel, benoemd tot hoogleraar Moderne Letterkunde op de door het Multatuli Genootschap gesponsorde Multatuli- leerstoel aan de Vrije Universiteit, haar ambt met de rede 'Ik wil gelezen worden'.

2 maart: Bibliotheek Culemborg Multatuli-gala en schrijfwedstrijd.

6 maart: Elsbeth Etty en Dik van der Meulen vertegenwoordigen het bestuur van het Multatuli Genootschap op het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

7 maart: De Jaarvergadering van het Multatuli Genootschap in de Eggertzaal van De Nieuwe Kerk staat in het teken van Eduard Douwes Dekkers 200ste geboortejaar.  Elsbeth Etty houdt een voordracht van haar artikel 'Multatuli in tijden van dekolonisering en #MeToo'. Na afloop bezichtigen de aanwezigen de door Jeroen Henneman ontworpen gedenksteen.

8 maart: Lezing Klaartje Groot, conservator van het Multatulimuseum over Multatuli als een van de belangrijkste auteurs en denkers uit de Nederlandse geschiedenis.

8 maart (Internationale vrouwendag): Lezing Tom Böhm (vicevoorzitter van het Multatuli Genootschap) in het Humanistisch Café MULTATULI te Deventer over Multatuli als grondlegger van de vrouwenemancipatie in Nederland.

9 maart: Özcan Akyol praat in het tv-programma Dwarse Denkers (NTR) met schrijver Maarten 't Hart over rebellen en dwarsdenkers die hem inspireren: van Multatuli tot schrijfster Renate Rubinstein.

11 maart: Lezing Floris Meijsing, medewerker van het Multatuli Museum, bij  Boekhandel Grimbergen in Lisse. 'Multatuli tweehonderd jaar later: nog steeds actueel'.

11 maart: Lezing Dik van der Meulen, biograaf van Multatuli en bestuurslid Multatuli Genootschap, bij de Volksuniversiteit Wageningen.

21 maart: In de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd op 17 februari door koning Willem-Alexander een gedenksteen voor Multatuli onthuld. Kunstenaar Jeroen Henneman spreekt in Atelier Amsterdam (Amsterdam FM) over het verhaal achter zijn kunstwerk.

7 april (20.30u): Liesje Schreuders gaat in een voorstelling interactief in op het leven van Douwes Dekker, op het Nederlandse kolonialisme en op de betekenis van de Max Havelaar voor de Nederlandse cultuur. Met sprekende teksten en veel beeld- en filmmateriaal. (De voorstelling is te volgen via Zoom, log in bij Torpedo TV. Meeting-ID en Password staan onderaan de pagina.) 

20 mei: Digitale boekpresentatie van 'Het masker van Rob Nieuwenhuys' van Tom Phijffer in het Torpedotheater in Amsterdam. Inloop/inloggen vanaf 20.00u. Deelname is gratis.

26 mei en 2 juni: In twee online colleges over Multatuli en de Max Havelaar gaat Liesje Schreuders van Bureau Boeiend in kort bestek, maar op zo interactieve wijze mogelijk, in op het leven van Douwes Dekker, op het Nederlandse kolonialisme en, vooral, op de betekenis van de Max Havelaar voor de Nederlandse cultuur. 

2 maart – 29 mei: Mulatuli tentoonstelling "ik wil gelezen worden" in de Erfgoedvitrine Universiteitsbibliotheek in het VU Hoofdgebouw. (De UB van de VU is gesloten wegens de coronacrisis.)

15 juni tot 1 september: In het jubileumjaar van de schrijver Multatuli start de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) op 15 juni een landelijk project voor een nieuwe, experimentele uitgave van zijn roman Max Havelaar: een handgeschreven lockdown-editie waaraan iedereen kan meedoen. Op Youtube staan filmpjes over een aantal van de bijdrages.

13 en 17 september: In twee lezingen in Den Haag en Amsterdam zal literatuurdocente Liesje Schreuders in gaan op het belang van Multatuli voor de literatuurgeschiedenis en de hedendaagse literatuur. 

4 oktober: De Arbeiderspers presenteert de heruitgave van Liefdesbrieven van Multatuli in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, met een voorwoord van Elsbeth Etty (emeritus hoogleraar literaire kritiek) die over Multatuli's liefdesleven zal spreken. Uitgeverij Boom presenteert de heruitgave van de met de AKO-literatuurprijs bekroonde biografie van Multatuli door Dik van der Meulen, die de avond zal inleiden met een korte lezing over zijn leven en werk. Het programma is te zien op YouTube.

29 oktober: In 2020 wordt de 200ste verjaardag van Multatuli (1820-1887) herdacht. Multatuli schreef zijn Max Havelaar in 1859 in een hotel in de Bergstraat in Brussel op nauwelijks een kilometer van het Paleis der Academiën. KVAB en KANTL organiseren op 29 oktober een gezamenlijk colloquium naar aanleiding van deze herdenking. Zie het programma.
Vier van de lezingen zijn te zien op YouTube.

5 november: De verschijning van Max Havelaar als striproman moet helpen voorkomen dat Max Havelaar wordt vergeten, vertelt Jos van Waterschoot, een van de makers, in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' (NOS).

Vanaf 4 t/m 25 november: Der unsterbliche Multatuli – 200 Jahre, 1820-1887
Online-lezingencyclus van het Lektorat Niederländisch van de Goethe-Universität in Frankfurt. In november 2020 kan iedereen elke woensdag van 18u tot 20u live een Multatuli-voordracht op internet meebeleven. Met lezingen van Philip Vermoortel (4 november), Jaqueline Bel (11 november), Hans Dieter Schreeb (18 november) en Holger Warnk (25 november).
Meer informatie over het programma bij Neerlandistiek en de Goethe-Universität Frankfurt.

13 december: Het boekje Multatuli en Marx in Brummen (De Geiten Pers) van Elsbeth Etty wordt gepresenteerd in Hotel het Oude Postkantoor te Brummen op zondag 13 december om 15.00u. Meer informatie bij Neerlandistiek.

Najaar 2020: Tentoonstelling OBA Amsterdam over handboekbinders van Multatuli's Liefdesbrieven.

11 januari 2021Het Koppermaandag boek van 2021 is Liefdesbrieven van Multatuli. Een ieder die geïnteresseerd is in handboekbinden wordt uitgenodigd om een exemplaar te bestellen, in te binden en bij de Koppermaandag tentoon te stellen.

Multatuli in kranten en bladen in 2020

Een selectie uit de artikelen die in 2020 over Multatuli verschenen en die geheel online te lezen zijn.

Interview: Biograaf Dik van der Meulen. Wat maakt Multatuli ook nu zo interessant? Zijn biograaf legt het graag uit (Trouw, 17 februari 2020)
Multatuli heeft veel maatschappelijke invloed gehad, maar zelf vond hij het tegenvallen. 200 jaar na zijn geboorte blikt Nederland terug op de schrijver vol idealen, die tegelijk een rokkenjager was met gokschulden.

Hoe algemeen bekend is Multatuli nog? (Parool, 16 februari 2020)
Op 17 februari onthult de koning een gedenk­steen in De Nieuwe Kerk voor Multatuli, die 200 jaar geleden werd geboren. Welke betekenis heeft het werk van Eduard Douwes Dekker nog? 'Max Havelaar had nu geschreven kunnen zijn.'

200 jaar Multatuli: Hij is actueler dan ooit (Volkskrant, 17 februari 2020)
Het Multatuli-jaar is maandag officieel begonnen. Wat heeft deze schrijver uit de 19de eeuw ons nu nog te vertellen? We vroegen het kenners.

Waarin schuilt de grootsheid van Multatuli? (Volkskrant, 17 februari 2020)
Multatuli (Eduard Douwes Dekker) geldt als Nederlands grootste schrijver. Nou ja, in elk geval een van. Waarin schuilt het meesterschap van de man die nooit een roman schreef, vraagt Arnon Grunberg zich af bij de 200ste geboortedag van Multatuli, die dit jaar wordt gevierd.

De waarheid blijft een talige aangelegenheid (Neerlandistiek, 18 februari 2020)
Gelukkig zag ik Jacqueline Bel meteen toen ik de Nieuwe Kerk binnenkwam. Zij is de nieuwe Multatuli-hoogleraar, en dit was de opening van het Multatuli-jaar, dus zij mocht vast vooraan zitten, dus als ik in haar kielzog terecht kwam, had ik een topmiddag.

Tijd om Max Havelaar van zolder te halen (Volkskrant, 21 februari 2020)
Deze week begon het Multatuli-jaar. Is Max Havelaar van Multatuli nog te lezen? Ik bedoel niet of het boek uit 1860 nog leverbaar is, dat is het, maar is het te pruimen? Kom je er nog doorheen?

'Rebelguy' Multatuli zou vandaag 200 lentes jong zijn geworden. In vol ornaat op het Singel (Metro, 2 maart 2020)
Multatuli zou 2 maart 200 jaar zijn geworden. Wat weten we eigenlijk over hem? Metro ging op onderzoek bij zijn standbeeld, gedenksteen en een echte kenner slash liefhebber.

Buigen voor hoogleraar Bel op Multatuli-leerstoel (Ad Valvas, 2 maart 2020)
Na de oratie van Jacqueline Bel verzocht decaan Geesteswetenschappen Susan Legêne de genodigden in de VU-aula om Bel in verband met het oprukkende coronavirus geen hand te geven en ook niet te zoenen. Dus bogen ze voor de nieuwe hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde.

Multatuli in tijden van dekolonisering en #MeToo (De Lage Landen, 2 maart 2020)
Nu Multatuli, die tweehonderd jaar geleden werd geboren, opnieuw in de aandacht staat, weerklinkt ook kritiek op zijn gedachtegoed. Was hij wel zo'n antikoloniale rebel? En hoe zat het met zijn voorkeur voor jonge meisjes?

Multatuli. Idool van de feministen (Historisch Nieuwsblad, 0/2020)
Waarom mochten vrouwen niet stemmen? En niet doorleren? Waarom moesten ze altijd braaf en zedig zijn? Schrijver Multatuli verwoordde het ongenoegen van de eerste feministen.

Knevelarij door de belastingdienst: wat dat betekent lees je in Max Havelaar
(Volkskrant, 28 mei 2020)
'De regent van Lebak' in Max Havelaar maakt zich schuldig aan knevelarij, precies wat nu ook de Belastingdienst ten laste is gelegd. Laten we hopen dat niet weer de onderknuppels ervoor opdraaien.

Wat hebben Freek de Jonge, Arnon Grunberg en Dieuwertje Blok gemeen? Ze willen allemaal met de hand 'Max Havelaar' overschrijven (en jij kunt ook meedoen) 
(Dagblad van het Noorden, 11 juni 2020)
Een aantal prominenten gaat met de hand de roman Max Havelaar van Multatuli overschrijven. Dat meldt de Vrije Universiteit (VU), die initiatiefnemer is en nog meer medewerkenden zoekt, bekend of niet.

Multatuli-liefhebbers schrijven Max Havelaar met de hand over
(Reformatorisch Dagblad, 12 juni 2020)
In het jubileumjaar van de schrijver Multatuli start de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een landelijk project voor een nieuwe, experimentele uitgave van diens roman "Max Havelaar": een handgeschreven lockdown-editie waaraan iedereen kan meedoen.

Meeschrijven aan de lockdown-editie van de 'Max Havelaar' (Ad Valvas, 15 juni 2020)
Aan de vele uitgaven van de beroemde 'Max Havelaar' gaat de VU een handgeschreven lockdown-editie toevoegen. Het project begint vandaag.

Woutertje Pieterse en Femke (NRC, 19 juni 2020)
Amsterdam barst van de standbeelden. Vaak lopen of fietsen we er snel aan voorbij zonder echt te kijken, terwijl er toch zoveel moois tussen zit. De komende tijd staan we elke week even stil bij één standbeeld.

The Greatest Characters in European Literature (The New European, August 13-26, 2020)
Charlie Connelly presenteert in The New European een top 20 van 'The Greatest Characters in European Literature'. Op nummer 16 staat 'Max Havelaar from Max Havelaar.'

Door hem met de hand over te schrijven kun je de Max Havelaar opslokken
(Trouw, 4 september 2020)
Een mens moet toch iets doen om zich niet te vervelen tijdens de lockdown, dacht Jacqueline Bel. Daarom bedacht de hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een ludiek thuiswerkproject: schrijf met de hand een bladzijde over van Multatuli's 'Max Havelaar'.

Overschrijvers 'Max Havelaar' gefilmd (Ad Valvas, 16 september 2020)
Zo'n 170 mensen hebben meegeschreven aan de lockdown-editie van de 'Max Havelaar'.

De Max Havelaar in lockdown (NRC, 23 september 2020)
Voegt het overschrijven van een boek iets toe aan de beleving ervan? Jazeker, hoort Hans Steketee van de mensen die zich een passage uit de Max Havelaar eigen maakten.

Minister van Engelshoven ontvangt de Max Havelaar (De Couturekrant)
In boekhandel Paagman in Den Haag nam Minister van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag het eerste exemplaar van Max Havelaar - de graphic novel - in ontvangst uit handen van auteur en voormalig conservator van het Multatuli Huis Jos van Waterschoot.

Multatuli-jaar 2020

Op 2 maart 2020 is het tweehonderd jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker in de Amsterdamse Korsjespoortsteeg ter wereld kwam. In zijn geboortehuis bevindt zich het dagelijks geopende Multatuli Museum, dat door het Multatuli Genootschap zonder subsidie in stand wordt gehouden.

Help eraan mee dat Multatuli gezien én gelezen blijft worden 

Het 200ste geboortejaar van Nederlands grootste schrijver zal worden aangegrepen om zijn blijvende betekenis onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Anders dan Multatuli-bewonderaar W.F. Hermans vreesde na het vorige jubileum in 1987 (de herdenking van zijn honderdste sterfjaar) zal 2020 niet "in stilte voorbijgaan" wegens gebrek aan belangstelling. "Niemand zal Multatuli meer voor zijn plezier lezen", voorspelde Hermans bitter. "Niemand ambieert meer iets nieuws over de schrijver aan het het licht te brengen. Zelfs een standbeeld hoeft niet meer te worden opgericht voor hem".

Lees meer...

Digtaal standbeeld: Multatuli Online

Voor de verandering krijgt Hermans een keer ongelijk, want in het jubileum-jaar 2020 wordt de tweehonderjarige geëerd met een ultramodern digitaal standbeeld: de website Multatuli Online waarop zijn hele oeuvre, de volledige correspondentie, handschriften, de complete iconografie, secundaire literatuur, archivalia, documenten over zijn persoon en het beschikbare beeldmateriaal wordt ontsloten en in samenhang wordt gepubliceerd.

Ter bevordering van zowel het leesplezier als het onderzoek naar de schrijver werkt het Multatuli Genootschap samen met  Krijn ter Braak aan een bijzondere vormgeving van dit digitale monument. Zo worden met behulp van geo-visualisatie alle werken en biografische data van Multatuli aan geografische locaties gekoppeld en zichtbaar gemaakt op landkaarten en afbeeldingen uit Multatuli's tijd. Zo'n locatie kan Lebak zijn, Batavia, Amsterdam, Den Haag, Brussel of Nieder-Ingelheim: alle plaatsen waar hij zich bevond als hij een brief of boek schreef. Via Multatuli Online kunnen bezoekers letterlijk op reis door zijn leven en werk.

Toon minder...

Crowdfunding

Om het ambitieuze jubileumproject in optimale vorm te kunnen realiseren is €350.000,- nodig. Intensieve fondsenwerving heeft tot nu toe nog niet voldoende opgeleverd. Dankzij onze partners, het Huygens Instituut, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en de Koninklijke Bibliotheek, alsmede de bijdragen van fondsen als Dioraphte en het Prins Bernhard Cultuurfonds, is er 250.000 euro opgehaald en voor 50.000 euro in natura.  Voor het resterende bedrag van 50.000 doen wij ook een dringend beroep op u. Inmiddels staat de teller van de crowdfunding op 23.000,-.

Helpt u mee om het digitale Multatuli-monument mogelijk te maken?

Lees meer...

Of wilt u bijdragen aan de andere onderdelen van het jubileum, zoals de volgende geplande activiteiten:

  • De onthulling van een door Jeroen Henneman ontworpen gedenksteen voor Multatuli in De Nieuwe Kerk tijdens een manifestatie met speciale gasten onder wie feestredenaar Arnon Grunberg.
  • Een opknapbeurt van het Multatuli Museum, om te beginnen een grote schoonmaak van de in 1887 geplaatste gevelsteen boven de ingang met de onleesbaar geworden tekst: 'Eduard Douwes Dekker "Multatuli" werd in dit huis geboren 2 MAART 1820'.
  • Een speciale jubileumuitgave van het Jaarboek Multatuli, waarin bekende Nederlanders en Vlamingen reageren op beroemde/beruchte uitspraken van Multatuli.
  • Lancering van 'Multatuli Online' tijdens een swingende 'Multatuli-nacht' met optredens van schrijvers, acteurs, musici en andere artiesten die zich door Multatuli hebben laten inspireren.
Toon minder...

Steun multatuli-jaar 2020 met honderd EURO

Ik steun het Multatuli-jaar 2020 met een bijdrage van €100,- of meer.

Ik krijg daarvoor Bedelbrieven voor Multatuli van Elsbeth Etty

U kunt uw bijdrage o.v.v. Steun Multatuli-Jubileum 2020 overmaken op bankrekening IBAN NL12 INGB 0004 8411 71, BIC: INGBNL2A ten name van Multatuli Museum Amsterdam.

Een bevestigingsmail wordt gestuurd naar dit adres

Verstuur